De Bitcoin halving zal vanavond rond 22:37 uur (NL tijd) plaatsvinden. 

klik hier voor de actuele tijd en aflopende teller.

Bitcoin 'halving' ? - wat is het?
In elk nieuw blok worden nieuwe bitcoins gemaakt. Blokken worden gemiddeld elke 10 minuten aangemaakt. Tegelijkertijd vindt een miner de hash die voldoet aan de PoW die vereist is voor een legitiem blok. De eerste transactie in elk blok, de coinbase genoemd, bevat de prijs voor de miner die het blok heeft ontdekt. De prijs omvat de kosten die mensen betalen voor transacties in dat blok en het nieuw gecreëerde geld (ook wel subsidy genoemd). De subsidy ​​begon bij 50 Bitcoins en wordt elke 210.000 blokken gehalveerd (dat is ongeveer om de 4 jaar). Dit is een zeer uniek mechanisme dat zeer cruciaal is voor de Bitcoin-waarde. Halveringen zorgen er ook voor dat de groei van het aanbod (in bitcoin-context meestal 'monetaire inflatie' genoemd) wordt vertraagd.

Een Bitcoin-halvering, oftewel in het engels 'halving' is een gelegenheid waarbij de prijs voor het minen van nieuwe blokken wordt gehalveerd, wat betekent dat de miners de helft minder aan bitcoins als prijs krijgen voor het verifiëren van transacties. De Bitcoin-halvings zijn gepland om elke 210.000 blokken - meestal met regelmatige tussenpozen - te gebeuren totdat de laatste 21 miljoenste Bitcoin door het systeem is gemaakt.

Bitcoin-halveringen zijn belangrijke gelegenheden voor beleggers en handelaren, omdat ze de hoeveelheid nieuwe bitcoins die door het systeem worden geproduceerd, verminderen. Dit beperkt het aanbod van nieuwe munten, dus de kosten kunnen stijgen als de vraag solide blijft. Hoewel dit zich heeft voorgedaan in de maanden waarin de afgelopen halveringen zijn de omstandigheden die elke verdeling omvatten buitengewoon en kan de interesse voor bitcoin oncontroleerbaar veranderen.

Halveringen zullen blijven bestaan totdat de beloning voor miners 0 BTC bereikt. Omdat de kostenrepresentatie van Bitcoin 8 decimalen heeft, na de drieëndertigste halvering, raken de kosten van de beloning exact nul BTC. 33 halveringstijden om de vier jaar is in totaal 132 jaar. De resterende Bitcoin die moet worden gedolven, kan worden gedolven in de 12 maanden 2140. Na de 21 miljoenste bitcoin is het niet meer mogelijk om er meer te creëren. Vanaf dat moment zal Bitcoin echt 'deflatoir' worden, omdat het "afdrukken" / "minting" / "mining" van nieuw geld niet langer mogelijk is. 

Disclaimer: Meester Bitcoin biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden. Thumbnail (hoofd) afbeelding Pixabay.