Hudson Jameson, communityleider van de Ethereum Foundation, heeft officieel bevestigd dat de Istanbul Hard Fork op zaterdag 7 december 2019 wordt uitgebracht. De Istanbul Hard Fork is de laatste upgrade van Ethereum 1.0.

Wanneer?
Het Ethereum-netwerk ondergaat een geplande upgrade op bloknummer 9.069.000, die naar verwachting op zaterdag 7 december 2019 zal plaatsvinden. Let wel op, want de exacte datum kan worden gewijzigd vanwege variabele bloktijden en tijdzones. Etherscan heeft een countdown timer beschikbaar gesteld op https://etherscan.io/block/countdown/9069000.

Wat is Istanbul?
Istanbul is de naam voor deze netwerk upgrade. Eerdere netwerk upgrades hebben andere namen gekregen, zoals Costantinople, Spurious Dragon en Byzantium.

Wat gebeurt er tijdens een netwerk upgrade?
Nadat de community overeenstemming heeft bereikt over welke wijzigingen in de upgrade moeten worden opgenomen, worden wijzigingen in het protocol in de verschillende Ethereum-clients geschreven, zoals geth, Parity en Nethermind. De protocolwijzigingen worden geactiveerd op een specifiek bloknummer. Alle knooppunten die niet zijn geüpgraded naar de nieuwe regelset worden verlaten in de oude chain waar de vorige regels blijven bestaan.

Welke veranderingen komen eraan?
Veranderingen die in Istanbul worden doorgevoerd, worden gedefinieerd met behulp van Ethereum Improvement Proposals (EIP's). EIP's beschrijven normen voor het Ethereum-platform, inclusief kernprotocolspecificaties, client-API's en contractstandaarden. Zie bijgaande link voor een lijst met de EIP's die met de Istanbul upgrade beschikbaar komen. Lijst met de aankomende EIP's: https://github.com/ethereum/EIPs/blob/master/EIPS/eip-1679.md

Moet ik als Ethereum-gebruiker of etherhouder iets doen?
Als u een exchange (zoals Coinbase, Kraken of Binance), een webwallet-service (zoals Metamask, MyCrypto of MyEtherWallet), een mobiele wallet-service (zoals Coinbase Wallet, Status.im of Trust Wallet) gebruikt, of een hardwareportefeuille (zoals Ledger, Trezor of KeepKey), hoeft u niets te doen, tenzij u door uw exchange of walletservice wordt geïnformeerd om aanvullende stappen te ondernemen.

Wat moet ik doen als node-operator of als miner?
Download de nieuwste versie van uw Ethereum-client:

Let op! Harmony (ethereumJ) is nu een verouderde client en ondersteunt Istanbul niet. Besu is een Mainnet-compatibele Ethereum-client geschreven in Java.

Wat gebeurt er als ik mijnwerker of node-operator ben en niet deelneem aan de upgrade?
Als u een Ethereum-client gebruikt die niet is bijgewerkt naar de nieuwste versie (hierboven vermeld), wordt uw client gesynchroniseerd met de pre-fork blockchain zodra de upgrade plaatsvindt. Je zit vast aan een incompatibele keten volgens de oude regels. Je kunt dan geen ether meer verzenden of verwerken op het Ethereum-netwerk na de upgrade.