Facebook moet misleidende bitcoin-advertenties met BN’ers aanpakken. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de mediaondernemer had aangespannen.

Tevens verplicht de voorzieningenrechter in Amsterdam Facebook om de identiteit van de partijen die achter de misleidende advertenties zitten, te onthullen aan De Mol. De rechter oordeelt dat het internetbedrijf binnen vijf dagen na de uitspraak alle ongewenste advertenties verwijdert waarin De Mol voorkomt. Gebeurt dat niet, dan volgt een dwangsom van 10.000 euro per dag, met een maximum van ruim 100.000 euro. Als Facebook de uitspraak van de rechtbank niet opvolgt, kan een dwangsom worden opgelegd die kan oplopen tot 1,1 miljoen euro.

Misbruik van naam en foto
De Mol sleepte Facebook eerder dit jaar voor de rechter omdat zijn naam misbruikt wordt in 
nepadvertenties om bitcoin-investeringen af te troggelen. De Mol eist striktere maatregelen, onder meer een filter waardoor advertenties niet meer opduiken. Hij wordt gesteund door veel andere BN’ers zoals; Humberto Tan, Jort Kelder en Eva Jinek, van wie de naam en foto’s ook geregeld opduiken in de nepreclame's.

De Mol is verheugd met de uitspraak. "Ik mag hopen dat deze uitspraak voor Facebook aanleiding is om zo snel mogelijk maatregelen te nemen, waardoor onschuldige mensen niet meer met de nep-bitcoinadvertenties kunnen worden opgelicht. Ik hoop bovendien dat niet alleen ik, maar ook alle andere bekende Nederlanders die zijn misbruikt voor deze nepadvertenties profijt gaan hebben van deze uitspraak en de opgedane kennis.", zegt hij in een reactie.

Facebook mogelijk in hoger beroep
Een woordvoerder van Facebook zegt dat het bedrijf de uitspraak gaat bekijken. Facebook sluit een hoger beroep niet uit. Het bedrijf benadrukt opnieuw dat het ook in het belang van Facebook is om de misleidende advertenties te verwijderen.

Verder zegt het concern vanaf december een meldformulier voor nepadvertenties in Nederland beschikbaar te maken. "Dit biedt een extra manier om feedback van gebruikers te ontvangen, die ons helpt om onze modellen voor het geautomatiseerd opsporen van nepadvertenties te trainen."

Volg Meester Bitcoin op Telegram voor unieke content, nieuws, blogs, marktupdates, polls, tips en nog veel meer! Het aanmelden is geheel gratis en voor iedereen toegankelijk.

Naar de Meester Bitcoin Telegram