Het is 11 jaar geleden dat Satoshi Nakamoto zijn visie over revolutionair monetair geld in de welbekende whitepaper lanceerde.

"Ik heb gewerkt aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder een vertrouwde derde partij," schreef Satoshi op vrijdag 31 oktober 2008 in een e-mail die hij vervolgens naar bekende 'cyberpunks' stuurde.

Na het publiceren van de whitepaper van het project, stuurde Satoshi Nakamoto een e-mail over Bitcoin naar een aantal 'cypherpunks', waarin hij verklaarde dat hij een elektronisch geldsysteem ontwikkelde dat volledig peer-to-peer (P2P) is. 

Cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen;
Satoshi begon met te beschrijven hoe e-commerce afhankelijk was van financiële instellingen die als vertrouwde derde partijen fungeren om betalingen te verwerken; "Wat nodig is, is een elektronisch betalingssysteem op basis van cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen, waardoor twee bereidwillige partijen rechtstreeks met elkaar kunnen handelen zonder de noodzaak van een vertrouwde derde partij", zo is te lezen uit de officiële whitepaper van Satoshi.

Uiteindelijk wilde Nakamoto het reguliere financiële systeem omzeilen, de behoefte aan tussenpersonen elimineren en de centralisatie van financiële macht volledig tegengaan. 

11 jaar later;
Nu, 11 jaar later, vertegenwoordigt Bitcoin een van de meest betrouwbare, anonieme, thuishavens voor het uitwisselen van (digitaal) geld en informatie. Van een anonieme whitepaper uitgegroeid naar een munt die zich steeds meer op monetair vlak begeeft. Sindsdien heeft Bitcoin vele records gebroken-; in december 2017 bereikte Bitcoin zijn hoogste waarde van bijna $ 20.000, waarna het weer in elkaar zakte tot het op 15 december 2018 een bodem van $ 3.200 bereikte. Op het moment van schrijven staat de prijs van Bitcoin op $ 9300 en lijkt zich klaar te maken voor een nieuwe cycle. 

Koffie afrekenen met bitcoin? Lees ook: Bakkt gaat in samenwerking met Starbucks medio 2020 een consumenten-app lanceren.

Volg Meester Bitcoin op Telegram voor unieke content, nieuws, blogs, marktupdates, polls, tips en nog veel meer! Het aanmelden is geheel gratis en voor iedereen toegankelijk.

Naar de Meester Bitcoin Telegram