Bitcoin hash rate blijft maar stijgen!

Aan het begin van het jaar schommelde de hash rate van het Bitcoin-netwerk rond de 40 TH/s, met een toename van meer dan 200 procent binnen een periode van negen maanden staat de hash rate nu tussen de 85 en 100+ TH/s. Wat toch op zijn minst een opvallende gebeurtenis is. 


(Vanaf januari 2019 is er een opmerkelijke klim van de hash rate te zien.)


Wat is een hash rate?

Hash rate, ook wel hash power genoemd, is een fundamenteel onderdeel van elke cryptocurrency die een Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme gebruikt, zoals BitcoinHash-snelheid is de maat voor hoe snel een computer een bewerking in een PoW-netwerk kan voltooien. In wezen is hashsnelheid de snelheid waarmee een miner werkt. Hoe sneller een mijnwerker werkt, hoe hoger de hash-snelheid en dus hoe groter de kans dat de miner het volgende blok in het netwerk met succes kan minen voor een beloning. 


De mogelijke oorzaken van de hash rate stijging:

1. De toename van de hash rate van het Bitcoin-netwerk voorafgaand aan de halvering kan aantonen dat een groeiend aantal miners van plan zijn om vóór medio 2020 zoveel mogelijk BTC te minen voordat de halving plaats zal vinden ergens in april / mei 2020. Na een block halving wordt het aantal Bitcoins die de miners ontvangen wanneer zijn een blok vinden namelijk gehalveerd.

2. Veel analisten hebben een verband kunnen vastgestellen tussen de stijgende hash rate en de stijgende prijs van bitcoin - sommigen suggereren dat miners in apparatuur investeren, hetzij in afwachting van een rally, met als doel om een goed rendament te behalen uit hogere prijzen na een bull-rally.

3. Een mogelijk ander gevolg van de stijging kan te wijten zijn aan de snellere en meer efficiënte mine-apparatuur. Verschillende nieuwe applicatiespecifieke Integrated Circuit (ASIC) -chips zijn de afgelopen maanden op de markt gekomen. Bitmain's Antminer T17 is zo'n chip. Gelanceerd in april, de mijnwerker heeft 73,9 procent meer rekenkracht en 17,9 procent meer energie-efficiëntie dan het vorige model. 

4. Grote locaties zoals oude soviet-centrales, fabrieken, mijnen, bunkers enz, worden in gebruik genomen als grote mining-faciliteiten. Zoals ook in een recent nieuwsartikel van Yahoo Finance blijkt er veel animo te zijn om dit soort locaties om te toveren naar grote miningfarms.

Wat ook de reden voor de snelle stijging van de hash rate mag zijn, het geeft in ieder geval aan dat er veel geld geïnvesteerd wordt in het minen van Bitcoin.

Lees ook: Coinbase, Kraken, Circle en Bittrex gaan gezamenlijk beoordelen welke cryptocurrencies effecten zijn