Heel Crypto Bakkt

"We zijn live! De eerste Bakkt Bitcoin Futures-transactie werd uitgevoerd om 20:02 uur ET tegen een prijs van $ 10.115."

Klaar voor de start:
Na ruim een jaar wachten en twee vertragingen later is het dan eindelijk zo ver. Het eerste fysieke handelsplatform voor Bitcoin-futures, BAKKT, opende om 4 uur in de nacht op 23 september 2019 haar deuren. Bakkt is de nieuwe exchange van Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE). Institutionele handelaren hebben nu een markt voor fysiek geleverde bitcoin-futures, wat betekent dat echte Bitcoins van klanten worden opgeslagen in het Bakkt Warehouse, beheerd door Bakkt Trust Company Llc, een gekwalificeerde bewaarder die wordt gereguleerd door het New York State Department of Financial Services (DFS).

Goedkeuring:
Bakkt wachtte op goedkeuring van de DFS om zijn producten volledig te kunnen lanceren. De toezichthouder had op 16 augustus jl, aangekondigd dat er een charter onder de New York Banking Law heeft verleend aan Bakkt Trust Company Llc om te mogen opereren als een zogenoemde 'limited liability trust company'. "DFS heeft Bakkt gemachtigd om bewaarservices voor bitcoin te bieden in combinatie met de lancering van fysiek geleverde bitcoin-futurescontracten," Dit beschreef de toezichthouder. Het platform richt zich primair op grotere spelers zoals hedge – en pensioenfondsen die geaccrediteerd zijn voor de Amerikaanse markt. Zowel de dagelijkse als de maandelijkse futures van Bakkt voldoen aan de wettelijke vereisten van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), bevestigde de toezichthouder. Ze voldoen ook aan de vereisten van ICE Futures US en ICE Clear US. De eerste is een door CFTC gereguleerde clearingorganisatie voor derivaten, terwijl de tweede een door CFTC gereguleerde clearingorganisatie voor derivaten is. Daarnaast is Bakkt Trust Company Llc geregistreerd bij het Financial Crimes Enforcement Network (Fincen).

Pogingen om Bitcoin-futures te lanceren ging niet zonder slag of stoot. Cboe Global Markets, die eind 2017 zijn eigen contracten lanceerde, zei eerder dit jaar dat het zou stoppen met het toevoegen van nieuwe contracten. Ondertussen werd het Amerikaanse bedrijf LedgerX gedwongen terug te komen van een lancering van fysiek afgeronde bitcoin-futures nadat een belangrijke regulator van de markt zei dat er nog geen goedkeuring is gegeven.

Laag volume tijdens de eerste twee dagen:
De Bitcoin-markt heeft vanaf de lancering geen merkbare boost gezien. Sterker nog, d
e prijs van Bitcoin (BTC) ligt momenteel ongeveer met een wekelijkse 2% min waarde op $9750 en het is nog maar de vraag of de huidige support deze waarde kan vasthouden. 
Bakkt heeft in de eerste 24 uur 71 futures contracten af weten te sluiten. Dat is een totale contractwaarde van ongeveer $700.000. Het volume staat op moment van schrijven inmiddels op 75 stuks wat erg laag is. Het dagelijks volume is te volgen via bijgaande link

futures
(Het handelvolume op 24-09-2019 15:45 uur)

Analisten hebben twee belangrijke redenen genoemd waarom zelfs de trage start een enorme overwinning is voor crypto op de lange termijn. Ten eerste zijn Bakkt-contracten gereguleerd en verzekerd en als tweede worden ze nu afgehandeld met fysieke Bitcoins. De verwachting is dat het volume de aankomende tijd zal toenemen. Het lage volume van de Bakkt-futurescontracten kan ook te wijten zijn aan de heersende onzekerheid in de Bitcoin-prijs. Volgens Teschnische Analyse experts staat Bitcoin op het punt om een grote koersbeweging te maken. Het kan zijn dat investeerders nog voorzichtig zijn met investeren en daarmee een afwachtende houding hebben aangenomen alvorens te gaan investeren. Immers wil iedereen zo goedkoop mogelijk Bitcoin inslaan. Dit kan natuurlijk ook als een excuus gezien worden. Het kan zomaar eens zijn dat er op dit moment simpelweg geen vraag en aanbod is. Hoe dan ook zullen het spannende dagen worden voor zowel Bakkt als in de koersbeweging van Bitcoin.

Lees ook: Bakkt: de komst van een nieuw crypto platform