EtherDelta - Een ongeregistreerde cryptocurrency exchange:
EtherDelta is een online handelsplatform voor het traden van ERC20 tokens. Nu blijkt dat EtherDelta een niet geregistreerde effectenbeurs exploiteert.  De Amerikaanse Securities and Exchange Commission, of te wel afgekort de SEC, heeft Zachary Coburn, de oprichter van EtherDelta, belast met de exploitatie van een effectenbeurs. De beurs was volgens het persbericht van de SEC niet geregistreerd.


Etherdelta

(EtherDelta)

EtherDelta een ERC20 handelsbeurs (Exchange)
EtherDelta is een gedecentraliseerde Ethereum exchange voor het verhandelen van ERC20-tokens die op basis van Ethereum zijn ontwikkeld. De oprichter van het platform heet Zachary Coburn. De exchange is een Decentralized Ethereum Exchange’ (DEX). Dat houdt in dat investeerders geen account of wallet op de exchange nodig hebben. De handel in tokens verloopt in dat geval via smart contracts.


Wie of wat is de SEC?
SEC staat voor de Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten. Dit is een overheidsinstelling die als doel heeft markten te reguleren en beleggers te beschermen (in de Verenigde Staten). Verder overziet het fusiesen acquisities. De SEC is opgericht in 1934 en ziet toe op de naleving van de wetgeving van de Verenigde Staten betreffende de effectenhandel (financieel bezit) en het behoud van eerlijke en efficiënte markten, zorgt ervoor dat beleggers geen slachtoffer worden van misbruik en helpt een goed functionerende economie te behouden.

De SEC vereist dat een persoon die meer dan 5% van de aandelen van een bedrijf in bezit heeft dit moet melden. Tevens eist het van publieke ondernemingen dat er regelmatig financiële verslagen worden uitgebracht en vervolgt het entiteiten die de effectenwetgeving schenden. De SEC bestaat uit een commissie van vijf personen. Ieder lid wordt voor een vijfjarige termijn aangesteld.

SEC

De SEC niet blij, EtherDelta mag gaan betalen:
De SEC heeft via een persbericht laten weten dat de gebruikers van EtherDelta in een periode van  ruim 18 maanden meer dan 3,6 miljoen orders hebben geplaatst. Dit was echter ook van toepassing op crypto's welke door de Amerikaanse wetgeving als effecten worden aangegeven. Dit was dan ook de wake-up-call van de SEC om EtherDelta te gaan onderzoeken:

SEC statement: "Almost all of the orders placed through EtherDelta's platform were traded after the Commission issued its 2017 DAO Report, which concluded that certain digital assets, such as DAO tokens, were securities and that platforms that offered trading of these digital asset securities would be subject to the SEC's requirement that exchanges register or operate pursuant to an exemption."

Coburn heeft ermee ingestemd om met de SEC mee te werken. Voor zover nu bekend is zal hij de staat $300.000 aan onwettige winsten terugbetalen. Daarbij stemde hij ermee in om $13.000 te betalen aan conservatoire rente, plus een boete van $75.000. De SEC gaf aan dat de eigenaar goed heeft meegewerkt en dat de boete daarom lager is uitgevallen.