In december en deels in januari kon het niet op, de stijging op de cryptovaluta markt. De hele wereld leek niets te willen missen en de gouden bomen reikten in ieders fantasie tot de hemel. Inmiddels weet  ook iedereen die net is ingestapt, dat de cryptowereld niet alleen hosanna-naar-de-maan is maar dat je ook flinke tikken kan krijgen. Nu de grootste rookpluimen van het slagveld optrekken en de groene cijfers alweer wat vaker de kop opsteken, moeten we er met zijn allen waken weer verblind te worden door die mooie groene cijfers en dagelijkse XX-percentage stijgingen. Een goed moment om even terug te kijken met de learnings vanuit de Meester Bitcoin community.

Als Meester Bitcoin hebben we altijd aangegeven dat om momenten van sterke dalingen vooral te focussen op de A-munten, dus de ‘sterke’ munten uit onze top-10. Verkopen van B-munten en de BTC’s omzetten naar je A-munten, USDT of vertrouwen op de cryptokoning van allemaal: BTC zelf. In het geval van de laatste flinke crash zag je de Euro/Dollar waarde van je portfolio verdampen als natte sneeuw voor de zon. Pijnlijk om te zien maar bekeken vanuit de midden- en langetermijn niets anders dan een (hele) forse correctie na de net zo forse stijging daarvoor.

“Wie wil er in deze tijd mijn munten kopen?”

Vanuit de BTC waarde bekeken is er zelfs niet eens zoveel veranderd. Alles dook in elkaar, zowel BTC als de Alt-coins, waardoor je relatief gezien vaak hetzelfde aantal of zelfs meer van je favoriete ‘sterke’ alts kon kopen met je (ook minder waard geworden) Bitcoins. Met vertrouwen in de toekomst was het, hoe pijnlijk de daling er ook uitzag in dollars of euro’s, een héél goed moment om zaken om te zetten binnen je portfolio of zelfs bij te kopen.

Wat we veel gehoord hebben is dat mensen, vooral beginners ingestapt in de booming-maanden, hun verlies hebben genomen. Voor hen is de bubbel gebarsten, ze zitten op de blaren en denken wel twee keer na om hun euro’s weer in cryptovaluta te steken. Natuurlijk moet iedereen dat voor zichzelf weten, maar we willen je wel het volgende meegeven om jezelf op zo’n moment af te vragen: “Wie wil er in deze tijd mijn munten kopen?”. Je verkoopt je munten tenslotte niet aan het luchtledige! Vraag en aanbod is waar ook deze markt op draait. Dus degenen die jouw verliesgevende muntjes kopen zijn juist degenen die zich niet gek laten maken, vertrouwen hebben in de toekomst en waarvoor dit de zoveelste dip is. Gepokte en gemazelde coinkopers.

We weten dat velen die actief zijn op het Meester Bitcoin platform nu tot die laatste groep (gaan) behoren, dat we hen door deze grillige tijd heen hebben gesleept en dat zij de volgende keer de opkopers zijn van de weak-hands zodat we er allemaal gezamenlijk lerend steeds beter van worden.

Quotes van enkele Meester Bitcoin leden m.b.t de Bitcoin crash:

Zie ook het #crash-jank-kanaal op de Meester Bitcoin Slack

Persoonlijk veel geleerd. Voornamelijk eerder een deel van de winst te pakken. De berichten op het MB platform hebben bijgedragen om mijn crypto te hodlen. Voor de volgende bull run heb ik bepaalde getallen in me hoofd waarbij ik een deel van de winsten ga converteren.”

Cliche maar niet minder waar: “Je hebt pas verlies wanneer je verkoopt”. Tot die tijd rustig blijven ademhalen en even niet meer naar je blockfolio kijken als je er niet tegen kunt. En extra fiat er tegenaan gooien op een mooi #woordvanhetjaar inkoopmoment.”

Gezien ik pas sinds december echt ben begonnen met crypto, heeft de gegeven informatie van @MeesterBitcoin en de rest van het platform mij door de eerste dip heen geholpen en mij zelfs gestimuleerd om nog wat extra bij te kopen. Ook ik heb geleerd dat, zodra de winst genoeg is, ik mijn inleg + winst er meteen uit ga halen en ga dat herbesteden aan nieuwe coins en de top coins.”

Dat ondanks de enorme crash het goed is geweest om te holden en niet in paniek te verkopen. Idd eerder winst pakken en nog meer btc vrij houden voor dit soort crashes! En zeker veel gehad aan de slack berichten.”

Ik vind het lastig te reageren. Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik stom ben geweest om hoog in te stappen. Mijn gehele inleg is 50% weggezakt er moet dus zeker nog heel veel gebeuren mijn inleg terug te krijgen. Ik ben dus meteen op mijn bek gegaan. Ik zal nu wachten tot ik mijn inleg terug heb. Daarna doorpakken met wat ik nu heb geleerd. Voor mij is geduld en wachten nu nog steeds aan de orde. Dat is buiten het financiële verlies, mijn grootste winst.”

Maar misschien nog wel de meest hilarische reactie:

“Ik heb geleerd je vriendin niet mee te laten kijken in zulke dagen, dat scheelt een hoop paniek.”

De Bitcoin hangt inmiddels alweer enkele dagen rondom de psychisch belangrijke 10.000 dollar grens. Het einde van de Bear-market lijkt in zicht en ondanks de vrieskou werken we langzaam toe naar de lente. Die periode in het jaar dat alles weer groen wordt en uitschiet. Laten we hopen dat in onze mooie cryptowereld hetzelfde gaat gebeuren!

~ Meester Bitcoin – 23 februari 2018 ~