Wat een jaar… een jaar waarin ik in veel opzichten heb betaald. Leergeld, maar geen geld. Of ja, geld, crypto, hoe je het noemt — Ik blijf het hieronder gewoon geld noemen — . Het was vrijwel onmogelijk om met crypto-investeringen te verliezen. Dit jaar instappen in de grootste opkomende nieuwe wereldmarkt betekende winst. Je moest het wel heel bont maken wilde dat niet lukken. In geld heb ik het met een x 4, in vergelijking met vele anderen, niet heel goed gedaan. In leergeld heb ik overwinning na overwinning behaald. En daar ben ik enorm blij mee! Ik zal je vertellen waarom.

Leergeld betalen – ‘Dit zegt men van ymand, die uit onbedrevenheid schade by iets heeft geleden’ — (F.A. Stoett, 1914)

In aanraking met…

In maart kwam het moment dat ik vanwege mijn werk (IT) in aanraking kwam met blockchain. Het werd omschreven als ‘technologie om decentraal consensus te bereiken over transacties en andere informatie’. Het ging over vertrouwen, onomstotelijk bewijs en openheid.

Dat smaakte naar meer dus ik ging veel, heel veel, lezen. Geen boeken, want die zijn er nog nauwelijks en tè Jip-en-Janneke. Als IT architect wilde ik de mogelijke oplossingsruimte verkennen van wat je met een blockchain kan bereiken. Al snel vond ik het weids uitgestrekte landschap van 800 crypto-munten, verzameld op één handige pagina genaamd coinmarketcap.com. Ook youtube bood me wat handige filmpjes met uitleg.

Na flink wat lezen was mijn vertrouwen gewonnen: Dit is de toekomst! Althans, een stap richting een betere wereld: We kunnen met crypto de waarde van een dienst/product uitdrukken in de daarbij behorende waarde (die van de cryptovaluta behorend bij die munt). (Dat klinkt mooi, maar we kunnen nog niet half bevatten hoe belangrijk dit gaat zijn voor de wereldeconomie.) 

Eerste stapjes

… hoe werkt dat dan, zo’n transactie? Hoe gemakkelijk is het? Is het al klaar voor het grote publiek? Welke tandwielen gaan er draaien? Ik besloot te gaan proberen, zo zit ik in elkaar; gewoon kijken wat er gebeurt. Via litebit kocht ik in mei mijn eerste muntjes: Eth en Nem. Niet veel later volgden Doge, DGB, MYR en XVG.

En daar deed zich al een probleem voor: Zonder ervaring in beleggen/investeren geld stoppen in een risicovolle belegging. Ik had geen idee waar ik mee bezig was. Dat bleek al snel toen de DGB bubbel knapte: al snel was ik bagholder en slachtoffer van FOMO zonder dat ik de termen kende. Daarnaast deed mijn kleine zakje Eth het na een maandje of twee wel goed (x3) en ik leerde veel over het wereldje, dus dat was goed.

Het was tijd voor een volgende stap: Goedkoper inkopen. Dat betekende ergens BTC kopen en daar op een exchange andere muntjes mee kopen. Ook weer vanaf nul deed ik hier mijn eerste ervaringen mee op.

De breedte in

Hoe kom je erachter wat je ligt en wat niet? Door het te proberen. Althans zo werkt het bij mij. Ik besloot om alle strategieën op een rijtje te zetten en er mee aan de slag te gaan.

Strategieën op een rijtje…

Uit het bovenstaande rijtje heb ik alleen mining en futures niet gedaan: Voor mining waren de opstartkosten te hoog en voor futures de risico’s.

Leergeld

Bij het uitproberen volgden de leermomenten elkaar snel op: Alle transacties kosten wat, er zijn heeeeel veel shitcoins, scams en phishing, mijn tijd is kostbaar, coins hebben een lifecycle, een munt is afhankelijk zijn wederhelft in het trading pair (o.a. btc,eth) en FOMO en FUD bestaan echt!

Snel klop ik even af dat er nog niks is verkeerd gegaan qua scams of zo. Wel heb ik shitcoins gekocht die ‘gingen moonen’ (not) en echte FOMO beleefd. Ook ontdekte ik dat short term dingen niks voor mij zijn: Ik heb het geduld er niet voor en kan totaal geen grafieken lezen. Daarnaast wilde ik niet al teveel van mijn tijd aan traden besteden; ik ben IT-er (en wil geen trader worden).

Allemaal leergeld. En dat heeft helemaal niks met geld te maken. Het zit allemaal tussen je oren. Daar waar de grootste verandering plaats moet vinden als je met crypto aan de slag gaat. Leren, leren, leren. Het komt allemaal neer op het beheersen van je emotie/gedrag. Deze zijn vast herkenbaar:

  • OngeduldVerge verkocht omdat ik er geen vertrouwen meer in had. Dit had een x 33 kunnen zijn, maar werd een x 4.
  • Angst: Die munt gaat de vernieling in, ik moet nu verkopen! (En de volgende dag gaat diezelfde munt x 2). Of andersom: Die gaat nu moonen, kopen!!! (en dan langzaam afzakken naar 0)
  • OnwetendheidIcon raket gemist (x 50) door geen tijd en verkeerde bronnen…

Heel wat rijker!

In alle opzichten ben ik dit jaar dus rijker geworden. Dankzij een x4 van mijn inleg — die voor een doorgewinterde trader (of long term BTC holder) ook een x10 of meer had kunnen zijn — en vooral door de opgedane ervaring heb ik enorm veel successen behaald. En ik weet nu hoe ik wil investeren en hoe ik dat binnen de cryptowereld ga doen.

Er is altijd meer te leren. Zeker in de jonge markt die crypto heet. Dus hoe je eigen strategie ook is: Betaal dat leergeld en kijk vooruit. Daar krijg je veel voor terug: Ervaring en bewustwording van waar je krachten en zwaktes liggen. Dat is meer waard dan die ene procent nu.

~ Stefand ~ 28 december 2017
Meester Bitcoin Community lid


Wil je ook voor het Meester Bitcoin platform bloggen?

Laat het ons weten info@meesterbitcoin.nl of spreek Meester Bitcoin via PM aan in de Slack.