Bitcoins kopen, transacties duren lang

We zien het veel op het Meester Bitcoin Slack forum, paniekreacties van nieuwe crypto investeerders wanneer hun eerste Bitcoin aankoop lang ‘unconfirmed’ blijft. Er is lang gewacht tot het moment, de munten zijn uitgezocht alleen de drempel om Bitcoin aan te kopen moet nog geslecht worden. En als de drempel is geslecht slaan de zenuwen toe want het duurt lang voordat je aangekochte Bitcoins zichtbaar worden op de exchange of wallet waar je ze naartoe hebt gestuurd.

Maar wat gebeurd er op dat moment nu eigenlijk waardoor de transactie zo lang duurt? Het is vaak zo druk dat er ongelofelijk veel Bitcoin transacties plaatsvinden wereldwijd. Meer transacties dan dat er ruimte beschikbaar is in nieuw geminede blocks om jouw transactie in mee te nemen (confirmen). Dus je komt in een wachtrij die afgewerkt word. Nu bestaat er ook nog zoiets als een mining fee, een bonus voor miners voor een transactie zodat die eerder in de rij komt dan jouw transactie. Wie betaald krijgt voorrang. Daardoor komt het voor dat het uren of soms wel een dag of langer duurt voor je Bitcoin transactie op de plaats van bestemming is.

Ter indicatie zie je hier het aantal lopende onbevestigde Bitcoin transacties.

Dit is ook de reden waarom initiatieven als Bitcoin Cash etc. ontstaan. Zij willen deze problemen oplossen, alleen gaat dat ten koste van waar de Bitcoin om draait: decentralisatie.

Exchange

 

Aanmelden op Exchanges duurt lang

Aanmelden op Exchanges duurt soms ook lang, soms wel enkele uren en afhankelijk van het moment kan het zelfs enkele dagen duren. Sommige exchanges of Bitcoin verkooppunten hebben het zelfs zo druk met het verwerken van nieuwe accounts dat er geen nieuwe worden toegelaten. Binance is hierop wel een uitzondering waar weinig klachten over komen. Is het jou wel gelukt, vergeet niet je ID verificatie te doen. Dit is voor zowel het storten, als het opnemen van Bitcoin essentieel. Vaak is er namelijk een limiet gesteld aan wat je per dag op kan nemen. Zit je boven dit bedrag qua BTC waarde en wil je het bijvoorbeeld omzetten naar Euro’s dan kan dat dus niet in één keer.

Vergeet ook niet direct je 2 factor authetication (2FA) beveiliging op te zetten. Dit is een extra manier om je account te beveiligen waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van Google Authenticator.

Contact zoeken, slim of niet?
Heb je in afwachting van je account contact gezocht met de exchange? Let dan goed op of dat wanneer je op je aangemaakte ticket reageert, met bijvoorbeeld de vraag waarom het zo lang duurt, je niet opnieuw achteraan in de rij wordt gezet. Vaak wordt het vermeld in de ticket die je per mail krijgt toegestuurd wat de procedure is en wat wel en niet te doen.

Wat moet je doen?

Vooral niet in paniek raken, vaak is het de fear of missing out die toeslaat en mensen ertoe drijft om gefrustreerd te raken. Zeker de laatste tijd dat alle cijfertjes flink groen uitslaan (om weer enigszins op niveau uit te komen) zien we veel gefrustreerde reacties voorbij komen. Maar er zijn zo ontzettend veel mooie munten waar je in kan stappen en waar je een leuke cent mee kan verdienen. Welke? Dat bepaald iedereen voor zichzelf door te onderzoeken waar hij/zij het meeste vertrouwen in heeft en voor welke termijn. Wij geven wel elke maand een Meester Bitcoin top 10 uit waar wij, op basis van gedegen onderzoek, het meeste vertrouwen in hebben.

Conclusie: Blijf geduldig, wacht tot de transacties confirmed zijn en zoek in de tussentijd alvast wat leuke munten uit. Cheers!